Οικοκεντρική Ανάπτυξη – τα βασικά

10 students
 Οικοκεντρική Ανάπτυξη – τα βασικά Learning for Change ΚΥΠΡΟΣ

Η Οικοκεντρική ανάπτυξη – τα βασικά αποτελεί μέρος των ηλεκτρονικών εργαλείων μάθησης για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των λειτουργών νεολαίας. Αυτό πρόγραμμα μαθημάτων έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ACHIEVE» – καινοτόμες μέθοδοι εκπαίδευσης και ανάπτυξης των λειτουργών νεολαίας (2016-2-BG01-KA205-023835) που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus +. Το περιεχόμενο του προγράμματος βασίζεται στο έργο του Bill Plotkin PhD και του Animas Valley Institute.

Αυτό που βρίσκετε στη φύση είναι αυτό που λειτουργεί. Δεν θα ήταν εκεί αν δεν λειτουργούσε. Η ανεξάντλητη σοφία περιμένει.”
Bill Plotkin PhD

Στο βιβλίο του Η φύση και η ανθρώπινη ψυχή (Nature and the human soul), ο Bill Plotkin αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό σχέδιο για την αυθεντική ανθρώπινη ανάπτυξη που περιλαμβάνει τα Οκτώ Ψυχοκεντρικά / Οικοκεντρικά στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης. Η προσέγγιση του αφορά εν μέρει τη ψυχολογία και εν μέρει τη φιλοσοφία. Το βιβλίο αποτελεί μια εκπληκτική διατριβή για την ανθρώπινη κατάσταση, αποκαλύπτοντας την υγιέστερη πορεία προς τα αυθεντικά γηρατειά και την αυθεντική σοφία. Μέσα από ένα οικοκεντρικό φακό, σε αντίθεση με τον εγωκεντρικό χαρακτήρα της μαζικής κουλτούρας, ο Plotkin αποκαλύπτει έναν κομψό τρόπο να διαχωρίσει το εγώ και να αυτο-πραγματοποιήσει την ψυχή μέσα από τα εκπληκτικά οκτώ στάδια ζωής.

Ο Τροχός της Οικοκεντρικής Ανάπτυξης είναι ένα μοντέλο που δείχνει πώς φαίνονται τα στάδια της ζωής του ανθρώπου όταν αυτός ωριμάσει σε πλήρη απήχηση με τη φύση και την ψυχή –  όταν είμαστε σε συνεχή διαδικασία για να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής.

Υπάρχουν οκτώ στάδια ζωής στον Τροχό, δύο (2) σε κάθε ηλικία: στην παιδική ηλικία, στην εφηβική ηλικία, στην ενήλικη ζωή και στην τρίτη ηλικία.

Τα στάδια της Οικοκεντρικής Ανάπτυξης έρχονται σε σύγκρουση με τα εγω-κεντρικά στάδια, τα οποία επιβαρύνουν τους σύγχρονους ανθρώπους. Ο εγωκεντρισμός — το να ζεις με πυρήνα της ψυχής σου τον εγωισμό ο οποίος αποφασίζει ή μπορεί να αποφασίζει τι είναι σημαντικό στη ζωή σου — είναι μια διαταραχή που οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη αποτελεσματικών ιεροτελεστιών περάσματος αλλά γενικότερα λόγω της έλλειψης μιας υγιούς κουλτούρας και της διάβρωσης ή εξαφάνισης των πρακτικών και των αντιλήψεων που στηρίζουν την βέλτιστη ανθρώπινη ανάπτυξη.

* * *

Ο Bill Plotkin, Ph.D., είναι ένας ψυχολόγος του βάθους, ένας οδηγός άγριας φύσης και ένας παράγοντας πολιτιστικής εξέλιξης. Ως ιδρυτής του ινστιτούτου Animas Valley του νοτιοδυτικού Κολοράντο, από το 1980 έχει καθοδηγήσει χιλιάδες γυναίκες και άνδρες με εναρκτήριες διαδρομές βασισμένες στη φύση, συμπεριλαμβανομένης μιας σύγχρονης, δυτικής προσαρμογής του παν-πολιτισμικού οράματος. Είναι επίσης ερευνητικός ψυχολόγος (που μελετά τις άτυπες καταστάσεις συνείδησης), καθηγητής ψυχολογίας, μουσικός της ροκ και οδηγός ρηχών ποταμών. Το 1979, σε μια σόλο χειμωνιάτικη ανάβαση στα όρη του Adirondack, ο Bill βίωσε ένα “κάλεσμα για πνευματική περιπέτεια”, που τον οδήγησε στην εγκατάλειψη του ακαδημαϊκού χώρου αναζητώντας το αληθινό του κάλεσμα.

Ο Bill Plotkin είναι ο συγγραφέας του Soulcraft: Crossing into the Mysteries of Nature and Psyche (an experiential guidebook), Nature and the Human Soul: Cultivating Wholeness and Community in a Fragmented World (a nature-based stage model of human development) και του Wild Mind: A Field Guide to the Human Psyche (an ecocentric map of the psyche — for healing, growing whole, and cultural transformation). Κατέχει διδακτορικό στην ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον Bill Plotkin και το Ινστιτούτο Animas Valley, επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.animas.org.

Instructor

Ognian Gadoularov

"Confident, Responsible, Engaging, Calm, Well-mannered, Passionate, Positive, Protective, Interesting, Creative, Communicative, Very friendly, REVOLUTIONARY" - These are just some words that my friends and colleagues have said about me. I leave you to judge whether they are true. I am Youth worker and Trainer from Bulgaria. Currently working as a trainer specialized in trainings for communication and presentation skills. I am involved in interactive teaching and environmental education for children and youth. Also prepares and educates instructors for working with children and young people. Expert in conducting adventure programs based on methods of experiential learning and improving team performance. Certified instructor in rock climbing and slack lining. Since the autumn of 2011 I am part of the team of trainers of SALTO EuroMed, intended to promote international team conducting trainings in the context of Euro-Mediterranean cooperation and youth work. http://trainers.salto-youth.net/ognian-gadoularov/

0.00 average based on 0 ratings

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Free