Θετική Ψυχολογία – τα βασικά

15 students

 Θετική Ψυχολογία – τα βασικά Learning for Change ΚΥΠΡΟΣ

Η Θετική Ψυχολογία – τα βασικά αποτελεί μέρος των ηλεκτρονικών εργαλείων μάθησης για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των λειτουργών νεολαίας. Αυτό το πρόγραμμα μαθημάτων έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ACHIEVE» – καινοτόμες μέθοδοι εκπαίδευσης και ανάπτυξης των λειτουργών νεολαίας (2016-2-BG01-KA205-023835) που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus +. Το περιεχόμενο του προγράμματος βασίζεται σε μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.

“Υπάρχει μόνο ένα άτομο που θα μπορούσε να σε κάνει ευτυχισμένο και αυτό το άτομο είσαι εσύ!”

David Burns

Σε αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε τα βασικά χαρακτηριστικά της θετικής ψυχολογίας, τη μελέτη της ευτυχίας.

Όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, ανεξάρτητα από το πού είναι ή πόσο χρονών είναι. Ωστόσο, είναι τα οφέλη που προσφέρει η ευτυχία ένας στόχος που αξίζει τον κόπο ή είναι απλά κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά; Μια ανασκόπηση μέσα από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία αποκάλυψε ότι η ευτυχία έχει πράγματι πολυάριθμα θετικά αποτελέσματα, τα οποία φαίνεται να ωφελούν όχι μόνο τα άτομα, αλλά και τις οικογένειες, τις κοινότητες και την κοινωνία γενικότερα (Lyubomirsky, King, & Diener, 2005). Τα οφέλη της ευτυχίας περιλαμβάνουν υψηλότερα εισοδήματα και καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της εργασίας (μεγαλύτερη παραγωγικότητα και υψηλότερη ποιότητα εργασίας), μεγαλύτερες κοινωνικές ανταμοιβές (ισχυρότερη κοινωνική στήριξη και πλουσιότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις), περισσότερη δραστηριότητα, ενέργεια και ροή, καλύτερη σωματική υγεία (ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μειωμένα επίπεδα άγχους και λιγότερο πόνο) και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί, κοινωνικοί, φιλάνθρωποι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, και αυτοέλεγχο και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Η επιστήμη της ευτυχίας έχει ανθήσει τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Έχει εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς της επιστήμης όπως αυτούς της ψυχολογίας, των επιχειρήσεων, της υγείας και κυρίως της εκπαίδευσης, η οποία ονομάζεται “Θετική Εκπαίδευση”. Η θετική εκπαίδευση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τόσο της ευεξίας όσο και της κοινωνικής ευθύνης, χωρίς να αλλάζει τους πρωταρχικούς στόχους της εκπαίδευσης. Συμβάλλει στον εντοπισμό και την ανάπτυξη των ταλέντων του ατόμου, στη διαφύλαξη της ευγνωμοσύνης και στην απεικόνιση του καλύτερου δυνατού εαυτού (Seligman et al., 2005, Sheldon & Lyubomirsky, 2006). Είναι αποδεδειγμένο ότι καθιστά τους ανθρώπους πιο επιτυχημένους και επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη κοινωνική συμπεριφορά. Αυξάνει την ευτυχία και μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης (Sin and Lyubomirksy, 2009). Σε σύγκριση με τους δυστυχισμένους μαθητές, οι πιο ευτυχισμένοι μαθητές δίνουν μεγαλύτερη προσοχή, είναι πιο δημιουργικοί και έχουν υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής στην κοινότητα. Τέλος, αυξάνει την ενασχόληση, δημιουργεί περισσότερη περιέργεια και βοηθά στην ανάπτυξη και τη ευρύτερη αγάπη για μάθηση (Fisher, 2015).

Με αυτό το πρόγραμμα, στοχεύουμε να εισαγάγουμε τη θετική εκπαίδευση στο έργο των λειτουργών νεολαίας και να ξεκινήσουμε μια «Θετική Μη Τυπική Μάθηση». Η δυστυχισμένοι νέοι που επικεντρώνονται στα παράπονα και τις δυσκολίες δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα της ανεργίας, της ανενεργής συμμετοχής και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αντί αυτού, η ευτυχισμένοι νέοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της μάθησης, της προσωπική τους ανάπτυξης, της επαγγελματικής τους προόδου, της εξέλιξης του αυθεντικού εαυτού τους, της βελτίωσης της υγείας τους, της ανάπτυξης πρωτοβουλίας, του εθελοντισμού και της συμμετοχής τους στην κοινωνία, και της σχέσης τους με τον άνθρωπο και τη φύση. Πιστεύουμε ότι η μέρα γι’ αυτή την αλλαγή έχει φτάσει!

Instructor

Eleni

0.00 average based on 0 ratings

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Free