Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο – Εμπειρίες από το πρόγραμμα ACHIEVE. Άρθρο από τη Νάγια Αντωνίου

Το πρόγραμμα ACHIEVE στο οποίο έλαβα μέρος είχε σκοπό να μας εισάγει διαδραστικά στον κόσμο της οικοκεντρικής ανάπτυξης (στο πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έγινε τον Οκτώβρη 2017 στη Βουλγαρία) και της θετικής ψυχολογίας (στο δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έγινε το Νοέμβρη 2017 στη Ρουμανία).

Τη θεωρία μπορείς να τη βρεις εύκολα στα βιβλία και να την καταβροχθίσεις αν ανήκεις στην κατηγορία βιβλιοφάγου. Ο τρόπος όμως που μας μεταφέρθηκε μέσω των διαδραστικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με την κατάλληλη δόση φύσης τριγύρω, μουσικής, πάθους των εκπαιδευτών και το εντατικό πρόγραμμα που ακολουθούσε όλη η ομάδα συμμετεχόντων στο σύνολο των ημερών που συναντηθήκαμε, μας χάρισε την ευκαιρία να τα βιώσουμε μέσα μας βαθιά και να έρθουμε αντιμέτωποι με τους εαυτούς μας και τη στάση μας σε άλλους ανθρώπους και τη φύση.

Δεν διδαχθήκαμε θεωρία αλλά βιώσαμε την ουσία της οικοκεντρικης ανάπτυξης και της θετικής ψυχολογίας. Οι εκπαιδευτές μας είναι αντιπρόσωποι των δυο θεωριών και όπως ξέρουμε η καλύτερη διδαχή από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ο παραδειγματισμός. (Practice what you preach).
Σε αυτό το κλίμα μας ήταν πολύ εύκολο να σπάσουμε τα όρια που μας περιόριζαν και να είμαστε ανοιχτοί να εξερευνήσουμε τους εαυτούς μας, νέες εμπειρίες και ιδέες.

Χορέψαμε με φώτα κλειστά, χορέψαμε στο ρυθμό των τυμπάνων, αντιμετωπίσαμε την εκκωφαντική σιωπή μας για 4 ώρες παραμένοντας σε ένα σημείο στη φύση χωρίς τηλέφωνο, χωρίς νερό, τροφή ή ύπνο, κάψαμε ότι μας περιορίζει στη συλλογική φωτιά και κρατήσαμε τα γράμματα με συμβουλές προς τον εαυτό μας, εξερευνήσαμε τα όρια της πραγματικής αγάπης, της μη υπερπροστατευτικής, χωρίς την ανάγκη ελέγχου, διαλογιστήκαμε, γυμναστήκαμε, δημιουργήσαμε υγιείς συνήθειες όπως ποσότητα φαγητού που χρειαζόμαστε και συχνότητα, αναγνωρίσαμε τη χρησιμότητα και ποικιλία όλου του φάσματος των συναισθημάτων μας, χωρίς να νιώθουμε τύψεις για οποιοδήποτε είδος «αρνητικού» συναισθήματος, συνειδητοποιήσαμε τη μαγεία της πολυποικιλότητας των ανθρώπων και το γεγονός ότι έστω κι αν κάποιους δε τους καταλαβαίνουμε όσο κάποιους άλλους κι όμως παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας που χωρίς αυτό τίποτα δε θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο και ισορροπία, μυηθήκαμε στη μαγεία του να είμαστε παρόντες στο εδώ και τώρα χωρίς το μυαλό μας προσπαθώντας να μας προστατεύσει να κολλάει στο παρελθόν ή προτρέχει στο μέλλον, περπατήσαμε ξυπόλυτοι στη φύση, για να νιώσουμε περισσότερο τη μητέρα γη, επικοινωνήσαμε με τη φύση από την οποία καταγόμαστε και τείνουμε να το ξεχνάμε, κάναμε καρδιακού φίλους, ανταλλάξαμε και εμπλουτίσαμε την αποθήκη των ιδεών μας, ενδυναμώσαμε το πραγματικό όραμά μας και έχουμε και συνεργάτες σε αυτό εφόσον το θελήσουμε γιατί ένα χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη.

Το γεγονός ότι αφεθήκαμε να είμαστε ευάλωτοι ενώπιον κάποτε αγνώστων, πλέον συνταξιδιωτών, βοήθησε στο να αφομοιώσουμε το βαθύτερο νόημα που προσφέρει ο συνδυασμός των δυο θεωριών που διδαχθήκαμε, τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τους άλλους και το περιβάλλον μας για να έχουμε όλοι σαν είδος καλύτερες ευκαιρίες επιβίωσης σε αυτόν τον άγνωστο κόσμο που επεκτείνεται πέρα από το όρια του πλανήτη μας. Εμπειρία ανεκτίμητη που είναι στην καρδιά, την ψυχή και το μυαλό μου και που ταπεινά και με ευγνωμοσύνη προσπάθησα να μεταφέρω σε αυτό το μικρό κείμενο. <3

Της Νάγιας Αντωνιου