Ποιες πρακτικές μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διαχειριζόμαστε και να αγκαλιάζουμε το άγχος;

Πρακτικές για να διαχειριζόμαστε και να αγκαλιάζουμε το άγχος (για εμάς ή και τους μαθητές μας)

 

  • 1-2 λεπτά ησυχίας μέσα στην μέρα: χρόνος με τον εαυτό σας κάνοντας τίποτα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και το χέρι στην καρδιά για να ενεργοποιήσετε την σοφία σας.
  • Συχνή επαφή με την φύση (ακόμα και καθημερινά): βγείτε έξω και περπατήστε, δείτε τη δύση του ήλιου, παρατηρήστε ένα κουκουνάρι, μυρίστε ένα λουλούδι, ταξιδέψτε νοερά στο αγαπημένο σας τοπίο.
  • Εκφραστικές τέχνες: Χρησιμοποιείτε τις τέχνες για έκφραση (όχι για να κάνετε παράσταση αλλά για να εκφράσετε τα συναισθήματα σας): τραγουδήστε, ζωγραφίστε, χορέψτε, γράψτε ποίηση, κλπ.
  • Συζητήστε με ένα οικείο πρόσωπο για τα συναισθήματα σας: Μιλήστε από την καρδιά σας (με ειλικρίνεια δηλαδή και σεβασμό) σε ένα άτομο που μπορεί να σας ακούσει με την καρδιά του (με καλοσύνη, με σεβασμό, με αγάπη).
  • Επικοινωνήστε με το μέσα σας: Κάνετε μια εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό σας και εντοπίστε, τι είναι αυτό που θέλει να επικοινωνήσει το άγχος σε εσάς; Κάνετε ένα μικρό σχέδιο δράσης για το πώς θα φροντίσετε τον εαυτό σας καλύτερα.

 

Εμπνευσμένο από τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα “MOVING BEYOND – καινοτόμα εργαλεία μάθησης για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη της νεολαίας ” – 2018-2-RO01-KA205-049977. To πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + στο πλαίσιο του Key Action 2, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δημοσίευση αυτή αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις των δημιουργών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτή τη δημοσίευση.